Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY


Foto från Ersta museum

Vi byter namn till Marie Cederschiöld högskola

Ersta Sköndal Bräcke högskola kommer under nästa år byta namn till Marie Cederschiöld högskola. Högskolan får därmed namn efter en av 1800-talets främsta pionjärer inom utbildning, sjukvård och socialt arbete. Det nya namnet kommer gradvis att fasas in i verksamheten under 2022.

Marie Cederschiöld blev 1851 föreståndarinna för Sveriges första diakonissanstalt, och ledde både sjukhuset och utbildningen av Sveriges allra första sjuksköterskor under tio år. Hon arbetade redan från början i linje med det som nu är högskolans devis, Kunskap i människans tjänst. Under hennes ledarskap startades bland annat utbildningar inom sjukvård och socialpedagogik. Den sjukvårdsutbildning hon tog initiativ till utvecklades så småningom till det sjuksköterskeprogram högskolan i dag driver.

– Det nya namnet skärper vår profil som lärosäte och hjälper oss att nå våra mål; att skapa och sprida kunskap, utmana det för givet tagna och bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle, säger Roger Klinth, rektor.

Utgångspunkten har varit att ta högskolans unika arv och identitet in i framtiden. Att välja nytt namn har varit en process som involverat både högskolan och dess ägare. Högskolan ägs av Ersta diakoni samt stiftelserna Stora Sköndal, Bräcke diakoni och Stockholms Sjukhem.

– Vårt mål som ägare har varit att ge högskolan ett namn som markerar verksamhetens unika profil och ursprung. Namnbytet bidrar till att synliggöra verksamhetens djupa historiska rötter men är också ett sätt att lyfta en av de kvinnliga pionjärer som bidrog till att lägga grunden för den svenska välfärden. Högskolan har en unik och viktig roll i det akademiska landskapet och vår förhoppning är att det nya namnet ska stärka och tydliggöra denna roll, säger direktorerna Åsa Andersson, Helene Mellström, Stefan Nilsson och sjukhusdirektör Karin Thalén.

Högskolan får en ny logotyp som är en siluett av Marie Cederschiöld som har tecknats för att efterlikna de fotografier och porträtt som finns av henne.

För mer information, kontakta Marie Hedberg, pressansvarig.

Senast uppdaterad: .

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel:
08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Övriga frågor: info@esh.se 

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

Webbplatsen

Följ oss på sociala medier

 

Lokala Facebookgrupper på högskolan

Biblioteket 
Kyrkomusikerutbildning
Uppdragsutbildningen

Copyright © 2022 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade