Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

2020-11-06

Hedersomnämnade till forskning om hästens och människans välfärd

Ersta Sköndal Bräcke högskolas medarbetare Henrik Lerner och Gunilla Silfverberg tilldelas ett hedersomnämnande av Stiftelsen Hästforskning för projektet Hästens och människans välfärd och värdighet i samband med Hippocampusdagen i Uppsala.

I början av 1950-talet började hästar användas för att rehabilitera och stärka mänskliga förmågor. Det har gjorts flera studier av vad dessa insatser har betytt för människors hälsa. I projektet Hästens och människans välfärd och värdighet har Henrik Lerner och Gunilla Silfverberg utvecklat ett utvärderingsinstrument för hästunderstödda insatser som tar hänsyn till både hästens och människans välfärd och värdighet. Det är för detta projekt de nu får hedersomnämnandet.

– Det känns jätteroligt att de uppmärksammar just detta projekt. Det började som en idé till en föreläsning på en av våra kurser om djurunderstödda insatser. Sen blev det så bra så att vi byggde ut det till ett forskningsprojekt och fick pengar från Stiftelsen Hästforskning. Och nu uppmärksammas det igen, säger Henrik Lerner, lektor vid institutionen för vårdvetenskap på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

– Det är fantastiskt roligt och hedersamt att få detta erkännande av vad vårdetisk forskning kan bidra med till området häst-människa-studier. Projektet ingår i forskningsprogrammet Hästen, hunden och den mänskliga hälsan som vi bedrivit vid högskolan i drygt 10 år, säger Gunilla Silfverberg, seniorprofessor vid institutionen för vårdvetenskap på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Projektet har lett fram till delar av boken Hästen och den mänskliga hälsan som nyligen släppts, vetenskapliga artiklar, kapitlet En modell för mänsklig värdighet i antologin Nya vägar i vårdetiken samt kapitlet Martha Nussbaum´s capability approach and equine assisted therapy i antologin Equine Culutres in Transition. Ethical questions.

För mer information, kontakta Henrik Lerner eller Gunilla Silfverberg.

Läs mer om hedersomnämnandet och priset här.

Senast uppdaterad: 2020-11-06.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel:
08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Övriga frågor: info@esh.se 

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se.

Följ oss på sociala medier

Copyright © 2020 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade