Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

2020-02-07

Foto: Markus Crépin Sundström

Ny professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola

I september 2019 fick Ersta Sköndal Bräcke högskola en ny professor. Johan von Essen befordrades då till professor i ämnet livsåskådningsvetenskap med inriktning civilsamhällesstudier.

Johan von Essen har varit knuten till högskolan sedan 2003. Då var han doktorand vid teologiska institutionen på Uppsala universitet, men hade sin kontorsplats på det dåvarande Ersta Sköndal högskola. 2008 fick han en tjänst på högskolan, då med forskning inom folkbildning.

– Jag studerade folkbildningens organisering i civilsamhället, bland annat hur svenskarnas ideella engagemang ser ut i föreningslivet, men deltog även i högskolans befolkningsstudier, som vi faktiskt har än idag, säger Johan von Essen.

2012 fick Johan en postdoc in om Marie Curie-programmet. Genom det fick han chansen att forska på olika ställen i världen. Han var bland i Gent (Belgien), i Birmingham (England) och som gästforskare vid Princeton University i USA.
Tillbaka på Ersta Sköndal Bräcke högskola har han forskat mycket om just det ideella arbetets betydelse och om och hur det inbegriper centrala föreställningar om samhället, samt vad det betyder för människan vilket gör det till ett lämpigt sätt att förstå människors samhällssyn.

– Framåt vill jag fortsätta arbeta med mycket av det jag gjort, som att studera vad det ideella arbetet innebär för människor, vad betyder det i deras liv. Men jag vill även studera vad som händer när det kommer in pengar i det ideella arbetet, vad är det då som betyder något? Jag är teolog i botten, så jag skulle även vilja studera tolerans och konflikter i civilsamhället ur ett religiöst perspektiv. Idag befinner är det svenska civilsamhället en konfliktarena, som exempelvis djuraktivister, veganer och samer, de står i konflikt med rådande politik. Hur mycket hotfullt orkar vi med, säger Johan von Essen.

För mer information, kontakta Johan von Essen.

Senast uppdaterad: 2020-03-09.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel:
08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Övriga frågor: info@esh.se 

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se.

Följ oss på sociala medier

Copyright © 2020 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade