Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

2019-11-07

Kyrkomusikerutbildningen vid Ersta Sköndal Bräcke högskola fyller 60 år

I år fyller Sveriges äldsta fristående kyrkomusikerutbildning 60 år. Det firas genom en jubileumskonsert som framförs av nuvarande studenter. Och grundaren själv, 94-årige Lennart Stripple, finns så klart på plats.

– Lennart är verkligen den svenska kyrkomusikerutbildningens grand-old-man och det är svårt att tänka sig någon person som betytt mer för den svenska kyrkomusiken de senaste 60 åren än Lennart, säger Oskar Ekberg, Ersta Sköndal Bräcke högskolas nuvarande utbildningledare för kyrkomusikutbildningen.

Kyrkomusikerutbildningen vid Ersta Sköndal Bräcke högskola är Sveriges äldsta fristående kyrkomusikerutbildning och började som en kantorsutbildning 1959. Numera kan man få både en konstnärlig kandidat- och högskoleexamen i kyrkomusik. Utbildningen grundades av Lennart Stripple som en del av Svenska Diakonisällskapet på Stora Sköndal och har i obruten följd sedan dess utbildat tusentals kyrkomusiker fram till dagens datum.

– Det är faktiskt ingen överdrift att säga att Lennart har varit en central person i hela Sveriges musikliv i stort. Många har honom att tacka för mycket, inte minst vi som nu förvaltar hans arv på Sköndal. Det är en stark tradition vi har fått med oss, inte minst genom de decennier Lennart själv var studierektor och lärare i flera av skolans musikämnen. Vi har som mål att fortsätta jobba lika framgångsrikt för utvecklingen av kyrkomusiker till hela Sverige. Det är otroligt glädjande att få fira skolans jubileum tillsammans med honom, säger Oskar Ekberg.

När utbildningen nu firar 60-årsjubileum uppmärksammas det på flera olika sätt, bland annat genom en öppen jubileumskonsert i Stora Sköndals kyrka tisdag den 26 november. Där medverkar nuvarande studenter, som ger smakprov från några av skolans huvudämnen som kör- och solosång, orgel och piano. I samband med konserten inviger också högskolan officiellt en ny sal, Stripplesalen, för att hedra Lennart Stripple.

Vid jubileet samlas flera av de medarbetare och lärare som undervisat på Sköndal under åren, samt högskolans rektor och ledning, och representanter för Stiftelsen Stora Sköndal. Hedersgäst är självklart Lennart Stripple, som fortfarande vid 94 års ålder följer utbildningen på nära håll och med stort intresse. Lennart bor dessutom i närheten av högskolans campus i Sköndal, och är en flitig och engagerad gäst på studenternas regelbundet återkommande konserter.

För mer information om jubileet eller kyrkomusikutbildningen, kontakta Oskar Ekberg.

Konserten i Stora Sköndals kyrka startar klockan 18.00 den 26 november, är öppen för alla och har fri entré.

Senast uppdaterad: 2019-11-07.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Mejl: info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00
Uppdragsubildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se.

Följ oss på sociala medier

Copyright © 2020 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade