Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

2018-06-11

En gemensam nationaldag

I Sveriges Radios Tankar för dagen den 6 juni reder Tomas Brytting ut vad vi egentligen firar på nationaldagen.

Idag fladdrar flaggorna! Vi firar Sveriges nationaldag och ska man prata i radio måste man veta vad man talar om. Själv var jag lite osäker på saken. Därför vände jag mig till den allvetande encyklopedin på nätet. Jag bad henne tala om vad en nation egentligen är. Hon svarade på sitt lite torra sätt: En nation är ett kollektiv av människor som förenas av gemensamma faktorer såsom språk, religion, etnicitet, historia, kultur, traditioner och sociala normer. Oj, om det är kravet, då finns det inga nationer alls, tänkte jag, för jag kände inte till någon grupp som hade så mycket gemensamt. En del av det kanske, men inte allt.

Men så kom jag på att så kallade ursprungsfolk, samerna till exempel, dom har mycket av detta gemensamt. Och släppte jag bara lite på kraven så finns det fler grupper som har en gemensam religion, kultur, historia, normer... Vissa sekter liknar nationer, tänkte jag, en smula hädiskt för jag fattar ju att det inte är så vi ser det. Sekter firar väl aldrig sina "nationsdagar"…

Nej, jag fick läsa vidare, för det fanns mer att hämta på nätet: En stat uppbyggd runt och förknippad med en nation är en nationalstat. Aha, det handlar om någonting mycket större än en sekt. Det krävs också en stat, ett land som nationen styr gemensamt för att nationaldagen ska kunna firas. Fast egentligen borde man väl säga att dom då firar sin "nationalstatsdag", tänkte jag. Nåja, med det tillägget började i alla fall pusselbitarna falla på plats… men bara för en lite stund… Min förvirring kom snart tillbaka.

För vänta här, om det nu inte är så att det bara är en viss nation som kontrollerar och styr staten utan många olika nationer tillsammans, hur blir det då? Så verkar det ju oftast vara, inte minst här i Sverige med alla de olika religioner, kulturella uttryck, härkomster, traditioner och normer som finns i vårt land. Om det finns många olika nationer i Sverige, varför firar vi då bara en nationaldag? Vilken nations stat är det vi firar?
Nej, vi firar nog Sverige helt enkelt, tänkte jag då, alltså själva staten Sverige, frikopplad från alla nationer som bor här. Men den tanken kändes också ofärdig. Inte kan man väl se nationaldagens firande som en hyllning till staten, till regering, riksdag och statsförvaltning? Det är ju inte den statliga byråkratin utan någon sorts mänsklig gemenskap som vi firar.
Om nationaldagen varken handlar om en nations speciella dag eller om en gemensam nationalstatsdag, vad går den då ut på?
Nätet kunde inte hjälpa mig mer så jag bestämde mig för att på nationaldagen då firar flera olika nationer att de bor i staten Sverige. Det känns verkligen värt att fira.

Tomas Brytting

Senast uppdaterad: 2018-06-11.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel:
08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Övriga frågor: info@esh.se 

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se.

Följ oss på sociala medier

Copyright © 2020 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade