Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

Bild Johan von Essen

Johan von Essen

Institutionen för socialvetenskap

Titel:

Ansvarig för utbildningen på avancerad nivå, docent

Telefon:

076-636 51 28 

Fax: 08-555 051 65

E-post:

Adress: Ersta Sköndal Bräcke högskola
Box 441, 128 06 Sköndal

BESÖKSADRESS:

Herbert Widmans väg12

Arbetsområden

Bakgrund

Teol. kand. 1988 vid Teologiska institutionen, Uppsala universitet.

När jag läste teologi förstod jag att jag ville forska och beslöt mig därför för att bara arbeta ett par år som präst innan jag återvände till institutionen. Jag arbetade dock väsentligt längre som församlings- och studentpräst i Stockholms stift än jag tänkt. 2003 blev jag doktorand vid teologiska institutionen för att skriva en avhandling om det ideella arbetets betydelse inom det ämnesområde som i dag heter ”Systematisk teologi med livsåskådningsforskning” för prof. Carl Reinhold Bråkenhielm.

Min avhandlig heter Autenticitet och Offentlighet. Genom att intervjua personer arbetar ideellt försöker jag förstå vad det ideella arbetet betyder för dem och på vilket sätt det påverkar deras livsåskådning med avseende på samhällssyn och människosyn.

Jag är intresserad av hur människor uppfattar samhället och vad det betyder för människans livsbetingelser. Jag menar att det ideella arbetets betydelse inbegriper centrala föreställningar om samhället och vad det betyder för människan vilket gör det till ett lämpigt sätt att förstå människors samhällssyn.

Utöver mitt avhandlingsarbete har jag tillsammans med Martin Börjeson gjort en intervjustudie om hur ideella ledare inom ungdomsidrotten ser på de sociala dimensionerna av sitt ledarskap. Studien resulterade i en rapport som gavs ut av Riksidrottsförbundet under sommaren 2007.
Efter avhandlingen kommer jag att arbeta med frågor kring svensk folkbildning. Tillsammans med forskare från Lärarhögskolan kommer vi att studera hur främst studieförbunden förhåller sig till civilsamhället.

Publikationer

Klicka på posterna nedan för att läsa mer i DiVA


Laddar publikationer från DiVA ...

Senast uppdaterad: 2018-06-15.

Pressbild

Johan von Essenöppnas i nytt fönster 

Fotograf: Markus Crépin Sundström


Pressbilderna får endast användas i sammanhang där det finns en tydlig koppling till personen och Ersta Sköndal Bräcke högskola. Kontakta Sara Rystedt om du har frågor eller om du behöver bilden i högre upplösning.


Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2018 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade