Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

Hur lyxiga julfester får offentliganställda ha?

Frågan diskuterades i P1 morgon den 14 december och med i diskussionen var Peter Norberg, doktor i etik och historia vid Institutet för organisations- och arbetslivsetik.

Utgångspunkten var en kolumn i Expressen, där Johannes Forssberg hävdar att sparandet på festligheter för anställda inom offentlig sektor gått för långt och att det kan påverka både arbetsinsats och möjlighet att rekrytera. Peter Norberg beskriver det svenska julbordsfirandet på arbetsplatserna som blygsamt jämfört med i många andra länder, vilket kan tillskrivas journalisternas granskningar och svensk kultur.

Det finns inga riktlinjer för vad personalfester får kosta inom offentlig förvaltning och det har blivit flera feta rubriker när journalisternas granskningar visat på stora och dyra personalfester. Peter Norberg menar att vi ska vara stolta över att det vanligtvis inte förekommer några excesser och att verksamheterna inom offentlig sektor har ett ansvar eftersom de är skattefinansierade. Han anser inte att stat och kommuner ska ha näringslivet, som måttstock när de arrangerar julfirande för sina anställda.

- Offentligs sektor har en roll att fylla, ett samhällsansvar som man inte kan förvänta sig av näringslivet.

Så vad är då ett rimligt julfirande? Var går balansgången mellan att ge de anställda en julfest som verkar uppmuntrande, men som inte sticker allmänheten i ögonen som slösaktig?

– Den gränsen är omöjligt att sätta. Vi får hoppas att chefer känner av vad som är rimligt och hellre bjuder rikligt på mat än på dryck, säger Peter Norberg.

Lyssna till hela inslaget här:länk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2017-01-26.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2018 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade