Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

Utbildning är inget vaccin mot populism

Lyssna eller läslänk till annan webbplats Tomas Bryttings tankar kring utbildningens betydelse i Sveriges Radio den 30 november.

För drygt hundra år sedan uppstod en folkbildningsrörelse i Sverige. Folkhögskolor, bibliotek och studiecirklar poppade upp lite varstans. Folket i Bild-entusiaster cyklade runt i Sverige med böcker på pakethållaren för att sprida kunskap. Folkets nyvunna rösträtt skulle utövas av välutbildade medborgare och företrädare. Hur förvaltas det idealet idag?

För några år sedan deltog jag i en grundkurs i filosofi. Kursen var en sorts studiecirkel, öppen för allmänheten, så gruppen var väldigt blandad. Vid ett tillfälle kom vi in i en lång, djup och förmodligen rätt så förvirrad diskussion om ondskan i världen; om problemet att försöka vara god i en ond omvärld, i en tid fylld av relativism, cynism och egoism. Plötsligt räcker en tunn, äldre kvinna upp handen och med förvånansvärd auktoritet i rösten säger hon: ”Det viktigaste är att vi har en välutbildad medelklass. Kom ihåg det. En välutbildad medelklass! Annars blir det förtryck, krig och elände.”

Det blev liksom alldeles som stiltje i salen. Talade hon om oss? Är utbildade människor – vi? – bättre människor? Eller talade hon om ”dom andra” – vilka då? Utbildning för att stävja krig?

Minnet av den här kvinnan med sitt kraftfulla utrop satte sig djupt. Jag tänkte då att hon träffade rätt men nu är jag mer tveksam.

Det finns idag starka förväntningar på att alla ska skaffa sig en ordentlig utbildning. Helst universitetsexamen. Och på många sätt har vi nog också fått en välutbildad medelklass. Ändå känner jag mig inte alls säker på att det är någon sorts vaccin mot fortsatta orättvisor, våld och elände. Kampanjerna inför Brexit och det amerikanska presidentvalet förskräcker. De verkar ju inte alls handla om att en välutbildad medelklass efter en ideologisk debatt mellan välutbildad politiker fattar ansvarsfulla beslut utifrån en solid faktabas. Tvärtom använder vi ord som: ”åsiktsjournalistik” ”negativ kampanjföring” och ”faktaresistens”. Inte ens valresultaten respekteras.

I Sverige firar vi i år det fria ordets 250 års-jubileum. Det är något fantastiskt! Samtidigt hör jag ibland mig själv sucka inför detta fria ordflöde och det ändlösa pratandet som breder ut sig i alla tänkbara media. Om och om igen ska problem problematiseras och kommenteras i debatter och utredningar. Faktaunderlag saknas inte men ännu fler siffror riskerar bara att drunkna bland alla bokstäver. Välutbildade – men samtidigt utmattade och inte så lite luttrade, så kallade ”målgrupper” – förväntas sedan kunna omvandla allt detta till en välgrundad uppfattning och till ansvarsfull handling. Men alla orden kan mycket väl få motsatt effekt. Som Hamlet sa när han började analysera: Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över. Den som känner så börjar leta efter förenklingar och ifrågasätter i värsta fall allt som kommer från en tillkrånglande och ordproducerande elit.

Nej, det räcker nog inte med enbart utbildning. Det behövs något mer, men nu får det vara slutpratat för i dag.

Tomas Brytting

Senast uppdaterad: 2016-12-08.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2018 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade