Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

En stolt optimist träder fram

I Sveriges radios Tankar för dagenlänk till annan webbplats den 11 februari reflekterade Tomas Brytting över behovet av att också få ta del av goda nyheter.


Det vilar mörka moln över Ukraina och Grekland. Man jag gör ändå mitt bästa för att underblåsa det som jag tror på, nämligen att världen sakta rör sig från betyget Relativt bra till Allt bättre. Det känns bra att komma ut ur garderoben som Stolt optimist. Prova får du se. Men du behöver läsa på. Du kan börja med de här nyheterna:
• Väpnade konflikter i världen blir visserligen fler men de är allt mindre omfattande och dödar allt färre.
• Stora militära motgångar har drabbat IS i Mellanöstern.
• I Sydsudan släpper en gerillagrupp nu 3000 barnsoldater fria.
• I Senegal är kvinnlig könsstympning på väg att helt upphöra.
• Ebola-epidemin klingar av. Svälten minskar. Läskunnigheten ökar snabbt.
• I Sverige talar forskarna om ”en ökad öppenhet, ett minskat motstånd, en mer utbredd tolerans än tidigare” gentemot invandrare. Svensken är i själva verket mer orolig för invandrarfientligheten än för invandringen.

Allt det här kanske du redan kände till? Nej, kanske inte, för det är svårt att få så kallad ”spinn” på positiva nyheter. Många vågar inte ta dem till sig. Men kanske håller det på att förändras.

En nyhet är något som överraskar och så länge de flesta människors vardag är trygg och förutsägbar, då är krig, epidemier och kriser avvikelser. Därmed är de också viktiga nyheter. Men nu har tydligen vår vardag blivit så marinerad i negativa nyheter att det är den goda nyheten som överraskar. Vi förväntar oss helt enkelt elände och då är det positiva notiser som börjar skapa intresse.

Den trenden är både sorglig och glädjande. Sorglig för att den avslöjar att vi verkligen lever i en pessimistisk eller till och med alarmistisk tidsanda som styr våra förväntningar. Glädjande därför att någon form av mer balanserad verklighetsbild förhoppningsvis kommer att sprida sig.

För det handlar ju inte om att plötsligt börja blunda för allt det onda i världen – även om det kan vara nog så frestande ibland. Nej, det är framförallt ökad realism som jag förväntar mig. Konstruktiv journalistisk – som det kallas – handlar inte om att skönmåla världens tillstånd, utan om att ge en mer rättvisande bild av hur det står till. Är faktaunderlaget skevt fattar vi fel beslut.

Skräckreportagen om äldreomsorgen exempelvis, de sprider en ogrundad oro och rädsla bland äldre människor och gör det svårt att rekrytera personal. Omsorgen är i själva verket i världsklass. Det är den falska bilden som hotar kvalitén.

Eller ta ett mer dramatiskt exempel: Den rädsla som terroristerna sprider står inte i någon som helst proportion till deras förmåga. Visst måste vi känna till hur religiös och ideologisk radikalisering går till. Här spelar media en viktig roll. Men varför hjälpa till att sprida terroristernas skräck?

Vi kanske inte ska börja fira ”att solen går upp och tågen går i tid” som någon sa, men varför inte vara en Stolt optimist och våga tro på framtiden?

Tomas Brytting

Senast uppdaterad: 2015-02-11.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2018 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade