Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

Tala om förintelsen

Vi måste tala om förintelsen oavsett hur samtiden pockar på, var temat för Tomas Bryttings Tankar för dagenlänk till annan webbplats i Sveriges Radios P1 den 27 januari 2014, på morgonen efter den stora minnesdagen 70 år efter att sovjetiska soldater kom till Auschwitz.

Igår, för 70 år sedan, nådde Röda armén fram till koncentrationslägret i Auschwitz: Förintelsen, det som aldrig får glömmas. Det vi måste tala om.

Kan du inte prata om något annat? Minnesdagen var ju igår. Hemska saker sker här och nu. Boko Haram, i Nigeria? Dom mördar urskillningslöst, kidnappar och säljer unga flickor som sexslavar. Islamiska statens bestialiska framfart i Syrien och Irak. Godtyckliga halshuggningar och offentlig stening. Förvirrade unga män åker dit. Än mer förvirrade återvänder dom hem som tickande bomber. Det händer här och nu!!

Jo, jag vet, men förintelsen är något annat, något vi måste fortsätta tala om.

Men den finansiella krisen då? Tio år sedan kraschen brottas världen fortfarande med problemet. Tryggheten för miljontals människor försvann på grund inkompetens och bedrägerier på finansmarknaden. Helgens val i Grekland skakar om hela eurosamarbetet. Spanien, Portugal, Italien kanske till och med Frankrike kan dras med.

Jo, visst, det är viktigt och väldigt allvarligt, men om Förintelsen måste vi tala.

Sverker Martin-Löf, en tung makthavare i svenskt näringsliv, tvingas bort efter anklagelser om slarv eller kanske slöseri med ägarnas pengar. En ledarskapsrockad med okända konsekvenser. Är inte det tänkvärt? Är inte det något just för dig att tala om?

Jo, men jag kan inte tala om det. Minnesdagen, då förintelsens offer står i centrum, den var ju igår. Det går inte att blanda ihop privatjet till älgjakten med industriell gasning av judar.

Men varför just Förintelsen? Måste vi inte tala om alla massakrer? Vi talar ju inte om exempelvis Nanjingmassakern 1937. Japanska soldater avrättar 400 000 kineser. Eller folkmordet i Rwanda, för bara 20 år sedan? Över 900 000 civila mördas på tre månader. Håller vi på att glömma bort det? Över 100 000 dog under bosnienkriget medan omvärlden stod bredvid och såg på. Måste vi inte tala även om det?

Jo, visst, men ”Om man skulle lägga alla berättelser över varandra skulle allt bli osynligt”. P-O Enqvist skriver så i en av sina böcker. Man kan inte tala om allt. Man kan inte heller tala om allt. Varje berättelse är bara en skärva av verkligheten. Ska den visa oss något, ska den lära oss något, måste den vara bristfällig. Det gäller att välja.

Förintelsen ligger nära i tiden. Det finns fortfarande överlevande. Skalan är fortfarande ofattbar: många, många, miljoner människor mördades i noggrant planerade dödsfabriker. Morden genomfördes av människor som var som oss, i ett land alldeles här bredvid, alldeles nyss – och det finns så många andra konkurrerande berättelser. Många vill glömma. Många vill gömma.

Och du undrar över varför vi måste tala om Förintelsen?

Tomas Brytting


Senast uppdaterad: 2015-01-28.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2018 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade