Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

Ny i biblioteket

I biblioteket har du tillgång till litteratur och information som du behöver under din studietid. Du kan använda biblioteket som fysisk plats men du kan också använda de flesta elektroniska resurserna både på campus och hemifrån.

Hitta på hemsidan

Bibliotekets hemsida är en bra utgångspunkt då du ska söka information och litteratur för dina studier. På hemsidan kan du läsa och se instruktionsfilmer om hur du lånar böcker, använder våra databaser och gör fjärrlån från andra bibliotek.

 • I "Mina lån" i bibliotekskatalogen kan du se de böcker du har lånat, förnya dem och ha koll på de beställningar du har gjort mm.
 • Under rubriken Databaser och länkar hittar du både de databaser biblioteket erbjuder och andra elektroniska resurser, t ex lexikon och uppslagsverk och Naxos music library.
 • Här finns information om bibliotekets specialsamling Civlib, högskolans resurscentrum för forskning om det civila samhället.
 • På hemsidan under rubriken Specialsamlingar kan du också läsa om Anders Frostensons psalmcentrum, ett samarbete mellan AF-stiftelsen Psalm och sång och Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Om du undrar något om biblioteket så är vår hemsida det första stället att söka information på.

Introduktionsundervisning

I början av första terminen får nya studenter en introduktion till biblioteket. I ditt schema finns information om när.

Självstudiematerial och instruktionsfilmer

Genom bibliotekets självstudiematerial, som består av texter och filmer, får du en introduktion till bibliotekets tjänster och till informationssökning.

Klicka på rubrikerna nedan för att bläddra bland självstudieguidens sidor "Att låna" och "Att söka i bibliotekskatalogen".

Att låna

När du först kommer till vårt bibliotek kan det vara en god idé att passa på att skaffa ett lånekort. Du kan själv fylla i dina uppgifter i förhand för att spara tid. Då går du in i vår bibliotekskatalog under rubriken Beställ lånekort. Vissa uppgifter som är obligatoriska är markerade med en asterisk. Du måste sedan komma personligen till biblioteket för att kvittera ut ditt lånekort. Kom ihåg att ta med dig en giltig legitimation. I början av terminerna brukar biblioteket förbereda lånekorten för de nya studenter som börjar på högskolan (det gäller sjuksköterskor och socionomer). Då behöver du alltså inte fylla i dina uppgifter utan kan hämta kortet direkt hos oss.

Vi vill att våra samlingar ska vara så tillgängliga som möjligt. Därför går det att komma in med kod (på Ersta) och nyckelbricka (på Sköndal) även efter stängningstid, fram till kl 21.30. Biblioteket på campus Bräcke är öppet under kontorstid. Men tänk på att det efter stängningstid inte finns personal i biblioteket. Du kommer alltså inte åt kurslitteraturen, som förvaras i stängda skåp, och de finns inte heller någon som kan besvara de frågor du kanske har. Våra öppettider hittar du på hemsidan. Där kan du också finna eventuella avvikelser från normal öppettid.

Du lånar böcker själv vid självbetjäningsautomaten. Du kan behålla en ”vanlig” bok (med vit ryggetikett) i tre veckor, kurslitteratur (med blå ryggetikett) i en vecka och daglån (med röd ryggetikett) till nästa dag. Du kan låna om en bok 8 gånger om ingen har reserverat den. Vid kursstart kontrollerar och kompletterar vi beståndet av kurslitteratur utifrån aktuella kurslitteraturlistor. Om något exemplar försvinner under kursens gång, köper vi inget nytt förrän vid nästa kursstart.

Du lämnar igen böckerna i speciella återlämningsskåp. På Ersta finns två skåp, ett utanför och en inne i biblioteket. På Sköndal finns ett skåp alldeles innanför bibliotekets ytterdörr. och på Bräcke finns ett skåp inne i biblioteket. Sätt gärna en gummisnodd om böckerna innan du stoppar in dem i återlämningsskåpet. Då håller de bättre. Lägg aldrig böcker du vill återlämna på informationsdisken (där kan ju vem som helst gå förbi och ta dem med sig)!

Och nu till det tråkiga..

Om böcker inte återlämnas i tid får du en förseningsavgift. Det är olika avgifter på olika kategorier av böcker. Dyrast är det att behålla daglån för länge. Det kostar 25:-/dag. Se till att ha kontanter med när du ska betala dina avgifter. Du kan inte betala med kort.

Om du har kommit upp i förseningsavgifter på 100 kr eller mer blir du spärrad. Då kan du inte låna eller reservera böcker, eller beställa artiklar. Det gäller också om du har fått tre krav på en bok men inte återlämnat den. Maximal tas 250 kr ut vid ett och samma återlämningstillfälle. Biblioteket skickar en förvarning innan lånetiden går ut, men du är ändå alltid ansvarig att själv hålla reda på återlämningsdatum för materialet du har lånat. Återlämningsdatum hittar du på lånekvittot eller på ”Mina lån” i bibliotekskatalogen.

Läs mer om våra låneregler här.

Att söka i bibliotekskatalogen

Att söka i bibliotekskatalogen 

I bibliotekskatalogen kan du söka efter vårt biblioteks bestånd av böcker, kapitel, noter och musikinspelningar. Du kan även låna om eller reservera i bibliotekskatalogen

Fritextsökning Vid en fritextsökning skriver du in sökorden i fritextfältet. Några tips när du ska söka:

 • Använd inte för många sökord när du börjar din sökning. Ju fler ord du skriver i sökfältet desto större risk att du inte får någon träff.
 • Hoppa över ”småord” som inte tillför så mycket till sökningen, ord som det, i, att, som, till etc…
 • Det gör ingen skillnad om du söker med små eller stora bokstäver.
 • I fritextfältet kan du söka både på titel och författare. Om du söker en viss bok kan det vara lämpligt att titel och författare kombineras ihop. Mellan sökorden finns ett (osynligt) OCH, dvs du vill att båda sökorden i kombination ska bli resultatet av sökningen.

Vi kan exempelvis söka fram boken:

Näring och hälsa av Ulla Johansson

Det räcker att skriva in näring johansson i sökfältet.

Att tolka sökresultatet Vi får två träffar. Om man får många sökträffar finns det möjlighet att begränsa sökningen genom att använda filtreringsfunktionerna till höger på sidan. Det går att begränsa sökningen med t ex ämne, språk och utgivningsår). Klicka på titeln för att få fram mer detaljerade uppgifter om boken. Här finns en innehållsbeskrivning av boken. Om vi scrollar ner på sidan ser vi boken finns på campus Ersta och att den står på hylla Vc : Johansson. Om boken är utlånad står det ett återlämningsdatum. Du kan också se om boken går att reservera eller inte. Endast böcker som är utlånade går att reservera här i katalogen. Längst upp till höger under rubriken Ämne kan du se vilka ämnesord boken har fått. Dessa kan vara en hjälp att finna fler sökbegrepp.

Utökad sökning När du använder utökad sökning blir sökningen mer kontrollerad. Vid fritextsökningen söker du samtidigt efter t.ex. författare, titel, och ämnesord i samma fält. Om du gör en Utökad sökning kan du styra sökningen genom att t.ex. bara söka i författarfältet, eller bara i titelfältet eller ämnesordsfältet och på så sätt snäva in resultatet.

Du kanske inte vill söka i alla våra bibliotek. Då kan du här välja att begränsa sökningen till bara ett bibliotek. Oftast är det en god idé att söka i alla kataloger, eftersom vi skickar böcker mellan campus. 

Trunkering Om man gör en trunkering med asterisk * söker man med ord med varierande ändelser och avledningar. Om vi söker på ordet sjuksköterska får vi ett antal träffar. Om vi gör en trunkerad sökning på sjuksköt* (vi söker nu på sjuksköterska, sjuksköterskan och sjukskötare etc.) blir antalet träffar betydligt fler.

Reservera För att kunna reservera en utlånad titel måste du vara inloggad på Mina lån (du får en pinkod när vi registrerar dig som låntagare). Välj vilket campus du vill hämta boken. Här kan du också ta bort reservationer som inte längre är aktuella (på så sätt kan dina kurskamrater snabbare få sin litteratur). Reserverade böcker måste hämtas ut inom tre dagar (Datum står i aviseringsmeddelandet). Daglån kan inte reserveras.

Låna om Du kan själv låna om böcker. Logga in på Mina lån, bocka för de böcker du vill förnya och klicka på Låna om. Du kan låna om en bok 8 gånger om den inte är reserverad. Daglån kan inte lånas om.

Ändra dina uppgifter I Mina lån kan du själv ändra dina adressuppgifter, telefonnummer och din e-postadress.

Glöm inte att logga ut när du är klar med dina personliga transaktioner!

Du kan också söka våra böcker i Librislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, den nationella samkatalogen.


Senast uppdaterad: 2017-01-24.

Bibliotekskatalogen

Innehåll i självstudiekursen

1. NY i biblioteket

 • Att låna
 • Att söka i bibliotekskatalogen

2. ATT söka information

 • Hur börjar jag?
 • Söktips och sökteknik
 • Ämnesord
 • Att söka böcker
 • Att söka artiklar
 • Att söka avhandlingar och uppsatser
 • Testa vad du kan

3. SÖKGUIDER till databaser

4. INSTRUKTIONSFILMER

5. VETENSKAPLIGHET

 • Om vetenskapliga artiklar
 • Källkritik

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
www.esh.selänk till annan webbplats
info@esh.se 
Tel +46 8 555 050 00

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, SE-418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, SE-100 61 Stockholm
Fax: +46 8 555 050 60

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, SE-128 06 Sköndal
Fax: +46 8 555 051 65

Copyright © 2017 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade